Ακολουθούν μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που μας θέτετε.

.

Ωστόσο, αν δεν βρείτε απάντηση στα ερωτήματά σας, μην διστάσετε να επικοινωνείσετε άμεσα μαζί μας.

.

Η συσκευή δεν θα εμποδίσει το παιδί μου να αναπτύξει φυσική ομιλία ;

Καθόλου! Η έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση μιας συσκευής ΕΕΕ δεν σταματά την ανάπτυξη της φυσικής ομιλίας.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ΕΕΕ έχει βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής ομιλίας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθει το παιδί μου να χρησιμοποιεί μια συσκευή ΕΕΕ ;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η χρήση μιας συσκευής ΕΕΕ είναι ένα ταξίδι. Θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα είναι ενθουσιασμένο και θα το χρησιμοποιήσει και θα μαθαίνει νέες λέξεις κάθε μέρα. Πιθανότατα όμως θα υπάρξουν περίοδοι όπου θα υπάρχει αντίσταση στη χρήση του.
Λάβετε υπόψη: Το παραπάνω είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εκμάθησης μιας συσκευής ΕΕΕ. Κατά τη διάρκεια και του χρόνου εκπαίδευσης είναι σημαντικό οι γονείς και άλλα μέλη της ομάδας να συνεχίσουν να μοντελοποιούν το λεξιλόγιο και την επικοινωνία, να δείχνουν ενθουσιασμό για την επικοινωνία και να έχουν τη συσκευή διαθέσιμη για χρήση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να βελτιώσει την επικοινωνία του με ένα σύστημα ΕΕΕ ;

Πρώτον, είναι πολύ σημαντικό όλη η ομάδα να μάθει να χρησιμοποιεί τη συσκευή ΕΕΕ συμπεριλαμβανομένων των γονέων, θεραπευτών και δασκάλων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της γονέων εκπαίδευσης, της διαζώσης ή διαδικτυακής εκπαίδευσης της ομάδας και της υποστήριξης του προσωπικού του σχολείου.
Η Aachellas προσφέρει υλικό για να διδάξουμε το λεξιλόγιο στη συσκευή. Είτε μέσω της ιστοσελίδας είτε σε ατομικό επίπεδο δίνονται παιχνίδια, παζλ, σχέδια μαθημάτων και πολλά άλλα για οικογένειες, θεραπευτές και εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν.
Τέλος, αφού χρησιμοποιείτε το σύστημα, είναι σημαντικό να αναλύετε την πρόοδο μέσω της ατομικής στοχοθεσίας που σας δίνετε στους τέσσερις τομείς ανάπτυξης. Η Αachellas προσφέρει υπηρεσία καταγραφής, μέτρησης και μεγιστοποίησης της χρήσης του συστήματος ΕΕΕ.

Τι γίνεται αν το παιδί μου δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να αγγίξει το σύστημα ;

Η Aachellas προσφέρει πολλές επιλογές για πρόσβαση στην συσκευή εξόδου ομιλίας (τάμπλετ), συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης βλέμματος, τηνς ακουστική σάρωσης, των διακοπτών, των επιλογών joystick και πολλά άλλα.

Πώς μπορώ να αποκτήσω ένα σύστημα ΕΕΕ ;

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση ένα σύστημα είναι να προγραμματίσετε μια αξιολόγηση με έναν εξειδικευμένο λογοθεραπευτή. Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, ο λογοθεραπευτής θα καθορίσει εάν το παιδί σας θα επωφεληθεί από μια συσκευή ΕΕΕ και ποιος τύπος συστήματος θα ήταν ο καλύτερος.

Πώς θα μπορούσε το παιδί μου να επωφεληθεί από την ΕΕΕ ;

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να επικοινωνήσει επειδή έχει ελάχιστη ή καθόλου ομιλία ή δυσκολεύεται να κατανοήσει την προφορική γλώσσα, μπορεί να επωφεληθεί από κάποια μορφή ΕΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να είναι η χρήση συμβόλων ή ενός βοηθήματος επικοινωνίας.
Η ΕΕΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων και υποστηρίζει άτομα που έχουν μια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητά τους να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας προφορική γλώσσα είτε προσωρινά είτε μακροπρόθεσμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μίας νευρολογικής ή αναπτυξιακής διαταραχής, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή ο αυτισμός, ή μια επίκτητη κατάσταση, για παράδειγμα ένας τραυματισμός στο κεφάλι.

Πώς μπορώ να μάθω τι μπορεί να βοηθήσει το παιδί μου ;

Οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μας είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει εάν το παιδί σας θα επωφεληθεί από την ΕΕΕ.
Διοργανώνουμε τακτικά ημέρες ενημέρωσης, στις οποίες μπορείτε να πάρετε παραπάνω πληροφορίες.

Τι είδους συστήματα ΕΕΕ υπάρχουν ;

Τα συστήματα μπορεί να είναι είτε χαμηλής τεχνολογίας είτε υψηλής τεχνολογίας. Τα συστήματα χαμηλής τεχνολογίας, όπως εικόνες, σύμβολα, πίνακες λέξεων και τα βιβλία δεν χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν τη χρήση καθημερινών αντικειμένων και αντικειμένων αναφοράς.
Τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας απαιτούν ενέργεια για να λειτουργήσουν. Οι απλούστερες συσκευές, για παράδειγμα, μπορούν να αναπαράγουν ένα μόνο εγγεγραμμένο μήνυμα. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν λογισμικό και μιλούν ή/και παράγουν κείμενο (συσκευή εξόδου φωνής). Αυτά μπορεί να είναι μια κινητή συσκευή, tablet ή ένας φορητός υπολογιστής.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ΕΕΕ χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό συστημάτων πχ χειρονομίες και συσκευή εξόδου φωνής.

Το παιδί μου χρησιμοποιεί ένα σύστημα αλλά δεν είμαι σίγουρος για την αποτελεσματικότητά του. Πώς μπορώ να ξέρω ποιο είναι το σωστό σύστημα AAC για το παιδί μου ;

Δεν υπάρχει ένα σύστημα που να είναι κατάλληλο για όλους – το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας θα εξαρτηθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως η ηλικία, οι τρέχουσες ικανότητες και οι περιστάσεις. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούν.
Οι λογοθεραπευτές μας μπορούν να σας μιλήσουν για ένα ευρύ φάσμα επιλογών και να σας δώσουν συμβουλές. Το εξειδικευμένο κέντρο αξιολόγησης της AAChellas μπορεί επίσης να προσφέρει καθοδήγηση καθώς και μια ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά συστήματα. Μια σύντομη δοκιμή θα σας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το αν το σύστημα θα λειτουργήσει για το παιδί και την οικογένειά σας.

Μπορώ να μιλήσω με άλλους γονείς των οποίων το παιδί χρησιμοποιεί ένα σύστημα ΕΕΕ ;

Οι λογοθεραπευτές μας είναι σε θέση να σας φέρουν σε επαφή με άλλους χρήστες ΕΕΕ ή τις οικογένειές τους στην περιοχή σας.
Η Aachellas διοργανώνει τακτικές εκδηλώσεις, όπως ημέρες οικογενειακής διασκέδασης – δίνοντας την ευκαιρία να γνωριστούν οι γονείς και τα παιδιά τους και να δουν παρουσιάσεις από χρήστες της ΕΕΕ σχετικά με το πώς το σύστημά τους βοηθά την ανεξαρτησία τους.

Μένω εκτός Αττικής. Μπορώ ακόμα να συνεργαστώ μαζί σας ;

Μπορούμε να παρέχουμε εποπτεία στους τοπικούς σας θεραπευτές κατόπιν συνεννόησης.